Sfeerverslag

Festivaleditie van Ladiesrun Rotterdam swingt in zonnig en sfeervol Zuiderpark

De 12de Ladiesrun Rotterdam droeg het karakter van een zomers run & fun festival. Met een nieuwe aantrekkelijke start- en finishlocatie op het Sportplaza in het Zuiderpark, waar het in het zonnetje ook na afloop van de 5, de 7,5 of de 10 kilometerloop aangenaam vertoeven was. Zo’n 5000 sportieve vrouwen schreven zich in en vierden, veelal met familie en vrienden, het feest mee. Ze bezorgden bovendien Pink Ribbon een cheque van maar liefst € 45.897.

 

Festivaleditie van Ladiesrun Rotterdam swingt in zonnig en sfeervol Zuiderpark

Wat een sfeervolle dag

Frandelis Walter geniet na haar race over 5 kilometer zichtbaar na. De 24-jarige rechtenstudente uit Rotterdam heeft een roze roos en een dito gekleurde lolly in haar hand. ,,Bij de finish gekregen van mijn tante Chela,’’ zegt ze opgetogen. ,,Het is mijn tweede Ladiesrun en ik vind het nog leuker dan de vorige keer. Er heerst echt een festivalsfeer. Ik ga nog lang niet naar huis, het is hier zo gezellig.’’ ’s Morgens om tien uur is het nog rustig op het Sportplaza. Vier vrouwelijke politieagenten wachten op wat komen gaat. Ze dragen een roze strik op hun stoere blauwe outfit. Judith van Schaik (37) is de operationeel commandant, vertelt ze glimlachend met een knipoog. In het dagelijks leven fungeert ze als wijkagent in Charlois. ,,Het is traditie om bij de Ladiesrun vrouwelijke agenten in te zetten. Het is een leuk, makkelijk evenement. We mogen straks op onze dienstfiets de laatste loopster naar de finish begeleiden. Alleen zelf meedoen is leuker.’’

‘Bloemenman’ Bas Lodder schikt de laatste roze rozen. ,,We gaan er weer een feestje van maken,’’ zegt hij. ,,Er staan 4000 artikelen klaar.’’ In de loop van de middag is hij vrijwel ‘leeg’. Zo beleven alle standhouders op deze zomerse tweede zondag van juni een topdag. Wijn, bier, champagne, prosecco of gewoon frisdrank – iedereen lijkt bij een graad of 23 te willen toosten op het succes van de bijzondere editie van de Ladiesrun Rotterdam.

Al voordat het startschot klinkt voor de eerste en kortste afstand kan al worden gesproken van een topprestatie. Pink Ribbon krijgt een cheque van ruim 45.000 euro. De definitieve hoogte van het bedrag van alle donaties, sponsorbijdragen, verkoop van Pink Ribbon-artikelen en andere acties voor het goede doel kan pas de komende dagen worden vastgesteld. ,,Dit is een geweldige prestatie, ik ben hier súper blij mee,’’ beklemtoont Willemijn van den Berg, relatiemanager van Pink Ribbon. Het goede doel financiert wetenschappelijk onderzoek en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijn-effecten van borstkanker. ,,Het geld is zeer welkom en nog steeds hard nodig om kankerpatiënten de kans op een beter en langer leven te bieden.’’ Jessica Wisman verdient een eervolle vermelding. Ze heeft in haar eentje een bijdrage van €1.080 opgehaald voor Pink Ribbon.

Ook Mark de Knegt (51), die zijn vrouw Desiree (53) en haar vriendinnen langs het parcours aanmoedigt, ontgaat het belang van het goede doel niet. ,,Geweldig.’’ De Rotterdammer is ook zeer te spreken over de sfeer van de Ladiesrun. Lachend: ,,We aten en dronken vooraf nog wat op het Sportplaza en het was zó gezellig, dat je bijna niet zou gaan lopen.’’ Dat komt ook door de aanstekelijke muziek van coverband B-Where. ‘Walking on the moon’ klinkt uitdagend en opzwepend. De vrouwen hebben zelf bij de Ladiesrun genoeg aan het groene parcours door het Zuiderpark. Ze voorzien het park van een roze tint met hun vrolijke T-shirts, leggings, kniekousen en andere uitbundige outfits. Zelfs een hond is opvallend voorzien van een roze ‘strik’.

Spreekstalmeester Arno Bremer is voor de gelegenheid in een roze pak gestoken. Op zijn aanstekelijke manier brengt hij de loopsters bij de start in een perfecte stemming. Samen met Royce, Bradley, Errol en Rutger, de mannen van Body Balance Personal Training, die de warming-up verzorgen. Even lijkt het Sportplaza het podium van een massaal dansfeest. De Rijdende DJ, Basic Drum, Duo Son, Rumbadama, Drummer Jessie, Brassociety, DJ Gewoon René en, voor de tiende keer, DJ Miss Sunrise stuwen de deelneemsters onderweg en aan de finish met ritmische klanken op. ,,Het maakt het alles bij elkaar een prachtig evenement,’’ zegt Crissy Vos (26). Ze loopt samen met haar collega en vriendin Hanneke Konijnenburg (34). ,,We werken alle twee als juf op De Wissel, een school voor speciaal basisonderwijs in Oosterhout. Toen ik twee jaar geleden begon te trainen voor de Marathon Rotterdam, ging Hanneke met mij meefietsen. Ik heb het loopvirus op haar overgebracht. Nu lopen we geregeld samen.’’ Zoals bij de Ladiesrun Rotterdam dus. Crissy: ,,We boffen natuurlijk met het weer, maar het is deze keer extra leuk.’’ Hanneke vult aan: ,,Het is gemoedelijker en gezelliger dan ooit.’’ Ze heeft vlak voor de start haar nagels nog roze gekleurd. ,,We willen opvallen,’’ zegt ze om haar opmerking daarna meteen te relativeren, ‘’we zijn wel in voor een grapje’’. Daar is geen woord van gelogen: achterop hun T-shirts staan hun bijnamen in grote witte letters: JUT en JUL. Toch hebben ze ook een ernstig verhaal. Hanneke: ,,Dat Pink Ribbon het goede doel van de Ladiesrun Rotterdam is, maakt het evenement des te interessanter. Op de dag dat ik mij vorig jaar inschreef, kreeg mijn moeder de diagnose borstkanker. Kortgeleden heeft ze gelukkig te horen gekregen, dat na alle behandelingen en kuren alles weer goed is. Dan loop je hier natuurlijk toch met een fijner gevoel.’’ Ester Broeders (48) kent ook vele verhalen over borstkanker. Ze werkt als sportinstructrice bij sportschool Women Sports Only in Schoonhoven en is naar de Ladiesrun Rotterdam gekomen met een bus met 25 loopsters en een aantal supporters. ,,Sommigen hebben zelf borstkanker gehad. Ach, iedereen kent in zijn kennissenkring wel iemand die ermee is geconfronteerd.’’ Ester is met haar pauwentooi niet te missen, zo kan ze haar loopsters beter bij elkaar houden. ,,Deze groep is hier nieuw. Allemaal zijn ze vier maanden geleden op nul begonnen. De jongste is bijna 20 jaar, de oudste deelneemsters zijn boven de 50. Allemaal wilden ze dit evenement een keer meemaken, en: het is geweldig!’’ Bij de finish heeft Ester – met of zonder H de meest voorkomende naam bij de Ladiesrun Rotterdam - een spandoek opgehangen met de toepasselijke tekst: Yes, we did it! Terwijl mannen rond het middaguur bij Beerhouse hun eerste biertje van de dag laten tappen, werken de vrouwen zich geïnspireerd in het zweet.

Andere mannen trappen op het Sportplaza een balletje. Pas later krijgen de dames de kans om te chillen op een van de grote roze zitzakken, op een bankje onder een parasol te genieten van een hapje en een drankje, of lekker languit liggend in het gras bij te komen van de inspanningen. Eerst is er bij de finish de voldoening van de voltooiing van hun missie. Met een vrolijk gezicht nemen ze gretig een van de 6000 flesjes AA Drink of een van de 6000 bekertjes water aan. ‘Neem hier wat te drinken en geniet ervan’ staat als aanmoediging op een bord te lezen. Genieten, dat doen ze zeker.

Carin Boodt (53) en Ria van Swieten (48) behoren tot de ruim 200, onmisbare vrijwilligers. Zij reiken medailles uit. Carin: ,,Je krijgt zoveel leuke reacties. Ons werk wordt gewaardeerd. Lopen kan ik niet meer, als je ouder wordt krijg je allerlei kwaaltjes, maar op deze manier is het ook leuk om erbij betrokken te zijn.’’ Ria knikt. ,,Wat is er mooier dan op zo’n dag als deze de loopsters te helpen? Zaterdag was ik jarig en kreeg ik van de organisatie een grote bos bloemen. Het heeft mij verbaasd dat daar aandacht voor is. Super! Het betekent dat je als vrijwilliger meetelt.’’ Jannie Smit (79) ‘loopt’ al erg lang mee. Om precies te zijn: ,,Ik heb alle Ladiesruns in Rotterdam meegemaakt als vrijwilligster. Ik was vroeger trainer bij AVR. Daarna ben ik bij evenementen gaan helpen. Mijn taak is hier om na de finish voor een goede doorstroming te zorgen. Wat het zo leuk en dankbaar maakt, zijn al die blije, vrolijke gezichten. Er zijn nooit problemen, er valt geen onvertogen woord.’’ Dat komt ongetwijfeld ook omdat iedere loopster zich winnaar voelt. Bij de Ladiesrun Rotterdam gaat het niet om de tijd, maar om het gevoel met het hart te lopen. Maar natuurlijk, er is altijd een vrouw die als eerste over de eindstreep komt. Op de 5 kilometer, het onderdeel met de meeste deelneemsters, is dat Lindsey Faken (26), twee jaar geleden was ze al eens tweede. De Barendrechtse is oppermachtig, net als het businessteam van SIN waar ze voor loopt. ,,Een mooi parcours,’’ complimenteert ze de organisatie, ,,de enige die ik voor mij had was een motorrijder…’’

Tamara Hoek (27) heeft de laatste kilometer van haar ‘10’ zeer persoonlijke begeleiders. Ze duwt een kinderwagen voort met haar dochter Demi van anderhalf. Zoontje Devin van 5 loopt naast haar. ,,Het is voor mij ook een emotionele familie-aangelegenheid,’’ legt ze uit zonder in details te willen treden.

Organisator Mario Kadiks kijkt op het Sportplaza van het Zuiderpark met een goed gevoel om zich heen. ,,Iedereen heeft het naar zijn zin. De mensen blijven langer nagenieten dan in het verleden. We hebben over het concept van onze Ladiesrun goed nagedacht en gekozen voor een festival-editie. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen graag in een groene omgeving lopen. Uit alles blijkt dat ons nieuwe opzet, mede door het heerlijke weer, uitstekend is geslaagd.’’ Huisband B-Where zet ‘We are the champions’ in. En het bleef nog lang gezellig op het Sportplaza van het Zuiderpark.